Miten määritetään taide ja taiteilija?
Kuka oikein on oikea taiteilija? Kun puhutaan taiteilijasta, hyppää monen mieleen väistämättä kuvia Leonardo da Vincin kaltaisista suurmiehistä. Päässä saattaa välkkyä ajatuksia Mona Lisan kaltaisista universaaleista teoksista. Näppärä taiteentuntija saattaa osata jopa nimetä Picasson tai Salvador Dalin, mutta tämän jälkeen voi käydä niin, että pää alkaakin jo lyömään tyhjää eikä enempää nimiä yrityksestä huolimatta tule mieleen. Tämä on melko absurdia, sillä tosiasiassa tunnet varmasti aika monta taiteilijaa ja saatat jopa olla sellainen itsekin.
Milloin viimeksi otit kännykkäsi kameralla valokuvan? Tämän koko sivuston pääpointtina on osoittaa taiteen monimuotoisuus. Emme kuitenkaan halua jättää yhtään pienemmälle huomiolle sitä seikkaa, että myös taiteilijoiden monimuotoisuus kulkee käsi kädessä tämän seikan kanssa. Siinä, missä oikeastaan mikä tahansa tässä maailmassa voi olla taidetta ja tietyllä tavalla onkin, niin myös kuka tahansa voi olla taiteilija ja omalla tavallaan onkin. Tässä artikkelissa perustelemme kantamme siihen, että taide ei vaadi mainetta ja kunniaa ja kuka tahansa on oikeutettu taiteen tekemiseen, olipa kuuluisa tai ei.
Jokainen meistä tekee taidetta
Taide on ihmisille luonnollinen asia. Kun mietitään ihmiskunnan historiaa taaksepäin. Jo esihitoriallisena aikana ihmiset ovat piirtäneet alkeellisia maalauksia luoliensa seiniin aikansa kuluksi ja kaikkina ajanjaksoina tuon jälkeen ollaan kaikista kulttuureista pystytty jäljittämään omaa taidetta, kuten maalauksia, piirroksia, tekstejä, saviruukkuja ja koruja. Taiteen ja käsillä tekemisen tärkeys ihmiskunnan historiassa on varsin ilmiömäistä ja upeaa on myös se, että monia taideteoksia on onnistuttu säilyttämään jopa näihin aikoihin saakka. Niitä pääseekin ihastelemaan muun muassa museoissa sekä kirjastoissa.
Toinen hyvä esimerkki taiteen luonnollisuudesta ihmiselle ja ihmismielelle ovat lapset. Vaikka lapset eivät saisi tästä mitään esimerkkiä, lähes jokainen lapsi rakastaa luovaa tekemistä, ja tekee omalla tavallaan taidetta. Lapset imitoivat piirroksillaan näkemiänsä asioita ja tuovat eloon mielikuvitustaan. Taiteen tekemisellä on suuri rooli myös heidän kehityksessään, joten taidetta harjoitetaan kotiolojen lisäksi myös kerhoissa ja päiväkodeissa.
Kaikki edellä mainitut faktat huomioonottaen, eikö olekin ihan perusteltua sanoa, että jokaisen meidän sisällä asuu ainakin pieni taiteilija?