Ei liene enää kovinkaan suuri salaisuus, että lähestulkoon jokainen muokkaa nykyään ottamiaan kuvia edes jossakin määrin. Nykyään muokkaamisesta on tehty niin helppoa, että joskus kiusausta voi olla varsin vaikea vastustaa. Todennäköisesti sinäkin olet joskus sosiaaliseen mediaan kuvaa julkaistaessasi lisännyt sen päälle esimerkiksi jonkin valmiista filttereistä tai sitten manuaalisesti säätänyt sen valaistusta, saturaatiota, värejä tai vaikkapa kontrastia. Olet jopa saattanut hieman jykevämmillä työkaluilla vaikkapa korostaa silmiäsi tai poistaa keskeltä otsaasi sen ärsyttävän punaisen finnin, joka oli putkahtanut otsaan juuri sinä päivänä. Tällaiset muokkaukset ovat kuitenkin järjin pieniä ja varsin kaukana siitä, kuinka ammattilaisvalokuvaajat käsittelevät ottamiaan otoksia.
Kuvan muokkaaminen on taidetta
Vaikka suurin osa meistä periaatteessa tietää, että valokuvia muokataan, ei monikaan meistä tiedosta sitä aivan sataprosenttisesti. Kun näemme vaikkapa valokuvaajien tai julkisuuden henkilöiden postaamia täydellisyyttä hipovia kuvia sosiaalisessa mediassa, alamme automaattisesti vertailemaan itseämme niihin ja kokemaan alemmuudenarvon tunteita. Tämä on luonnollista ja tällaisia tunteita voit hyvin tulla siitäkin huolimatta, vaikka tietäisimme varmasti kuvan olevan muokattu.
Tosiasiassa kuvan muokkaaminen on ammattitasolla varsin työläs ja aikaa vaativa projekti. Kyse ei ole vain valmiin filtterin asettamisesta, vaan pikkutarkkojen säätöjen ja korostusten sekä häivyttämisten tekemisessä täydellistä tulosta tavoitellen. Moni saattaa jo valokuvaajan raakaotoksen nähtyään ajatella kuvan olevan sellaisenaan hyvä. Saattaakin tulla shokkina, kuinka paljon jälkikäsittelyä valokuvaaja pistää valokuviinsa ennen niiden julkaisua. Toisinaan alkuperäinen otos ja julkinen lopputulema ovat kuin yö ja päivä – paitsi että valokuvaajan seuraajat eivät tätä tiedä, sillä he eivät pääse todistamaan muuta kuin täydellisen lopputuloksen.
Täydellisyys vaatii työtä. Aina kun näet vaikkapa julkkiksen jakaman täydellisen sileän valokuvan, on kyseessä todennäköisesti ammattikuvankäsittelijän tuntikausien projekti. Pienetkin muutokset, kuten vyötärön kevyt pienentäminen ja takamuksen hiuksenhieno suurentaminen, ryppyjen ja näppylöiden poistaminen ja ihon tasoittaminen tai vaikkapa hiusten runsastuttaminen saattavat tehdä kuvaan hurjan suuren muutoksen. Tässä ei kuitenkaan ole mitään pahaa eikä kuvien muokkausta pitäisi missään tapauksessa häpeillä, onhan kyseessä yksi varsin vaativa taiteen muoto eli digitaalinen taide.